Jak používat kokosové mléko

Kokosové mléko je svojí konzistencí podobné běžnému kravskému mléku. Vyrábí se z rozemleté kokosové dužniny a z horké vody, do které se vylouhuje kokosový olej. Není to tedy přímo kokosová voda, kterou prodejci nabízejí na plážích. Jedná se o běžně používanou surovinu v kuchyních Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Jak tedy používat kokosové mléko v našich končinách?

Správné použití kokosového mléka

Konzervované kokosové mléko již lze celkem běžně koupit. Před otevřením je nutné plechovku s mlékem vždy pořádně promíchat, aby se opět spojily oddělené vrstvy. Případně ho po otevření trochu rozšlehejte. Otevřené mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte ho ideálně do jednoho týdne.

Kokosové mléko v kuchyni

Mléko z kokosové dužniny má poměrně širokou škálu využití. Můžete si ho přidávat do kávy místo běžné smetany. Máte rádi míchané nápoje? Pak vězte, že piña colada se bez něj neobejde. Pečené dezerty získají exotický nádech a zároveň také ořechový tón. Stačí zaměnit polovinu běžného mléka za mléko kokosové. Potřebujete se zchladit v letím parnu? Lahodná zmrzlina vás dokonale osvěží. Rozmixujte jeden přezrálý zmrzlý banán, trochu zmrzlého bobulového ovoce a přidejte 120 ml kokosového mléka.

Kokosové mléko se ale přidává také do polévek. Pošírovanému lososu se zeleninou dodá hustotu a výbornou chuť. Použít ho můžete také při přípravě dipů a dresinků. Samozřejmě nelze vynechat indickou kuchyni, kde se kokosové mléko přidává například k pokrmům s kari.

A i když kokosové mléko obsahuje okolo 25 % tuku, nemusíte se ho obávat ani při redukci hmotnosti. Vybírejte si takový produkt, který pokud možno obsahuje jen mléko a vodu, bez karagenanu. Obvykle má mléko v tetrapaku nižší procento tuku než mléko v plechovce.